Szódabikarbóna hajra

Kiválthatja-e a szódabikarbóna a hajsampont? Milyen hatással van a haj szerkezetére? Cikkünkben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána!

A szódabikarbóna a hajápolásban

Szódabikarbóna, mint alternatív hajápolószer

A szódabikarbóna népszerű sampon-alternatíva a természetes megoldások kedvelői között, a legújabb trendeket vizsgálva többek között a "no poo" (no sampon) mozgalom hozta be újra a köztudatba. Az interneten kutatva számos cikkben olvashatunk a hajra gyakorolt áldásos hatásairól: az írások tisztább, fényesebb hajkoronát ígérnek. Mint minden, a weben tanácsolt praktikus megoldásnak, így ennek is jó utánajárni - nézzük át a szódabikarbóna kémiáját, melyek fényében mindenki saját hajkoronája állapotának, tulajdonságainak ismeretében eldöntheti, szeretné-e alkalmazni a szódabikarbónát hajápolási célokra.

• A 8-9 közötti pH értékkel rendelkező szódabikarbóna egy erősen lúgos anyag, melynek köszönhetően hatékony zsír- és koszeltávolító hatással bír. Az intenzív hatás mellett azonban fennáll annak kockázata, hogy az anyag károsan hat a haj - melynek pH értéke 3.7 - 5.5 között mozog - szerkezetére is, és száraz, roncsolt hajszálakat eredményez. Irritálhatja a fejbőrt, mely érzékeny bőr, ekcéma vagy pszoriázis esetén további kockázati tényező. 

• A szódabikarbóna intenzív, potenciálisan káros hatásainak csökkentésére vízzel, almaecettel vagy teafaolajjal való vegyítését ajánlják. A fent említett, káros hatásokat azonban ezek az anyagok sem képesek semlegesíteni, sőt, az almaecet és a szódabikarbóna kombinációja még károsabb lehet a hajszerkezetre.

• Az alkalmankénti felhasználás - feltéve, hogy egészséges, erős szárú hajkoronáról beszélünk - természetesen nem jelent akkora kockázati tényezőt, mint a rendszeres alkalmazás.

Mielőtt a hajadra kennéd, végezz bőrpróbát az esetleges allergiás reakciók miatt. Semmiképp se használd a szódabikarbónát szőkített vagy festett hajon, vagy hajlazító alkalmazásával párhuzamosan.

Mindent a megfelelő helyen + Mindent mértékkel!

A különféle természetes anyagok felhasználásánál a fő kérdés mindig az, hol és mennyit alkalmazzunk? Bizonyos anyagok egy adott probléma megoldásában hatásosnak bizonyulnak, ám más jellegű probléma megoldásában nem fejtenek ki jelentős hatást, vagy épp, hogy súlyosbítják az adott körülményt. Jó példa erre a hatékony hidratáló tulajdonságáról ismert kókuszolaj, mely vékonyabb bőrfelületeken (arc, nyak, hát felső része, mellkas) túl zsíros lehet, s eltömítheti a pórusokat, a test már részein azonban kiválóan alkalmazható tápláló hidratálóként. Minden természetes és mesterséges kozmetikumnál fontos tényező továbbá a megfelelő mennyiség megtartása is - semmilyen termék használatát nem célszerű túlzásba vinni. S a megunhatatlan tanács: menjünk biztosra, ne féljünk tanácsot kérni a szakembertől!

Forrás: https://www.wikihow.com/Is-It-Bad-to-Wash-Your-Hair-with-Baking-Soda 

Szódabikarbóna elérhető
Érdekességek

Szódabikarbónaétkezési 1000g Paleolit

Szódabikarbóna étkezési 1000g Paleolit

Étkezési célra és háztartási célra is alkalmas!Számos hasznos felhasználási területe ismert a szódabikarbónának.

Ár: 650 Ft
Megnézem

Étkezésiszódabikarbóna 500 g (Naturganik)

Étkezési szódabikarbóna 500 g (Naturganik)

Az étkezési szódabikarbónát rengeteg különféle módon használhatjuk fel a háztartásban.

Ár: 570 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!