A szódabikarbónát elsődlegesen mindig is a sütéshez és a főzéshez használták fel, mint élesztő hatású anyagot. Sütés közben a savas komponenseket szén-dioxid kibocsátásával semlegesíti, ami által a tészta megkel, felemelkedik és szép lyukacsos lesz.
1. A szódabikarbóna megemeli a süteményeket
A torták, muffinok, piskóták és egyéb sütemények - valamint bizonyos kenyérfélék - elkészítésekor tehát a tészta megfelelő állagának eléréséhez szükséges szódabikarbónát alkalmaznunk. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük - elméletben a két anyag felcserélhető, a megfelelő ízvilág elérésének érdekében azonban nem mindegy, melyik receptnél melyik opciót alkalmazzuk. Figyeljünk a receptre!
2. Ízjavítás utólag
Elsóztad az ételt? Egy késhegyni szódabikarbóna hozzáadása segíthet az érzékelt sós íz semlegesítésében.
3. Puha, lágy, intenzív színű zöldségek
Ha lágy, krémesebb állagú zöldséget szeretnénk fogyasztani, szintén használhatunk szódabikarbónát, noha manapság már a zöldségek lágyra főzését kevésbé promotálják a hosszú időtartamú főzés okozta vitaminveszteség miatt.
Az ázsiai konyhában azonban a mai napig fontos szereppel bír a szódabikarbóna, az ugyanis a tenderize húsok elkészítésének egyik alapkelléke.
Egyszerű muffin recept
Összetevők:
- 3 közepes, érett banán
- 2 nagy tojás
- negyed bögre méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 bögre zabpehely
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. 12 muffinformát vajazzunk ki.
- Az összetevőket a megadott sorrendben turmixoljuk össze egységes, sima állagúra.
- Az elkészült tésztával töltsük meg a muffinformákat - a formák 3/4 részéig. A tészta tetejére egy-egy szelet banánt is helyezhetünk, ízlés szerint. Süssük 15 percen át, majd egy fogpiszkálót finoman a tésztába szúrva ellenőrizzük, megsült-e a tészta.
- A muffinokat hagyjuk hűlni.
Jó étvágyat!