SZÓDABIKARBÓNA A KONYHÁBAN

A nátrium-hidrogén-karbonátot vagy ismertebb nevén a szódabikarbónát elsődlegesen mindig is a főzésre, illetve a sütéshez használták fel, mint élesztőt. A savas komponenseket semlegesíti a szén-dioxid kibocsátásával, ami által a tészta megkel, felemelkedik és szép lyukacsos lesz.

Szódabikarbóna a konyhában

A szódabikarbóna adja a jellegzetes szerkezetét a palacsintáknak, a süteményeknek, egyes kenyereknek, piskótáknak és egyéb sült ételeknek. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük, ha elegendő savat is adunk az adott recepthez. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ma már sok sütőpor is tartalmaz szódabikarbónát illetve egy vagy több savas foszfátot is.

Van úgy, hogy a szódabikarbónát felhasználjuk a zöldségek főzésénél is, hogy azok lágyabbak legyenek, illetve megőrízzék eredeti színüket Ugyan ma már a puha zöldségek divatja leáldozott, mivel köztudott, hogy kevesebb vitamin van a szétfőtt növényekben, mint a keményekben, mégis ez egy jó megoldás, ha igazán krémes állagú ételt szeretnénk nyerni. Ezenfelül még ma is használják a szódabikarbónát az ázsiai konyhában a tenderize húsok elkészítésekor. A palacsintánál igen látványos eredmény érhető el vele, a tészta szép lyukacsos lesz tőle. 

szódabikarbóna sütéshez is használható

Fontos tudni, hogy a szódabikarbóna könnyen reakcióba léphet az élelmiszerek savas részeivel, így például az aszkobinsavval, a C-vitaminnal is. Ez a tulajdonságát alkalmazzák akkor is, mikor az étel eltarthatóságát kívánják növelni.

A hevítés során a szódabikarbónából távozik a szén-dioxid, így sütési hőmérsékleten ez az anyag felbomlik. A szén-dioxid kibocsátása 80 Celsius-fokon kezdődik meg

A savak közömbösítése a szódabikarbónával

Sok laboratórium számára fontos a szódabikarbóna por, mert ez kiválóan reagál a savas közegre. Továbbá, mivel a legtöbb esetben ártalmatlan, nem ártanak vele akkor sem, ha kicsit többet használnak belőle a kelleténél. A szódabikarbónával elolthatóak a kis tüzek is, mivel szén-dioxidot szabadít fel a hő hatására.

Szódabikarbónaétkezési 1000g Paleolit

-24% Szódabikarbóna étkezési 1000g Paleolit

Számos hasznos felhasználási területe ismert a szódabikarbónának.

Ár: 450 Ft
590 Ft
Megnézem

Étkezésiszódabikarbóna 500 g (Naturganik)

-8% Étkezési szódabikarbóna 500 g (Naturganik)

Az étkezési szódabikarbóna, vagy másik nevén nátriumhidrogénkarbonát módfelett széles körben használható a háztartásban.

Ár: 365 Ft
395 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!