Szódabikarbóna a konyhában

A szódabikarbónát elsődlegesen mindig is a sütéshez és a főzéshez használták fel, mint élesztő hatású anyagot. Sütés közben a savas komponenseket szén-dioxid kibocsátásával semlegesíti, ami által a tészta megkel, felemelkedik és szép lyukacsos lesz.

Szódabikarbóna a konyhában

1. A szódabikarbóna megemeli a süteményeket

A torták, muffinok, piskóták és egyéb sütemények - valamint bizonyos kenyérfélék - elkészítésekor tehát a tészta megfelelő állagának eléréséhez szükséges szódabikarbónát alkalmaznunk. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük - elméletben a két anyag felcserélhető, a megfelelő ízvilág elérésének érdekében azonban nem mindegy, melyik receptnél melyik opciót alkalmazzuk. Figyeljünk a receptre!

2. Ízjavítás utólag

Elsóztad az ételt? Egy késhegyni szódabikarbóna hozzáadása segíthet az érzékelt sós íz semlegesítésében. 

3. Puha, lágy, intenzív színű zöldségek

Ha lágy, krémesebb állagú zöldséget szeretnénk fogyasztani, szintén használhatunk szódabikarbónát, noha manapság már a zöldségek lágyra főzését kevésbé promotálják a hosszú időtartamú főzés okozta vitaminveszteség miatt. 

Az ázsiai konyhában azonban a mai napig fontos szereppel bír a szódabikarbóna, az ugyanis a tenderize húsok elkészítésének egyik alapkelléke. 

Egyszerű muffin recept

Összetevők:

  1. 3 közepes, érett banán
  2. 2 nagy tojás
  3. negyed bögre méz
  4. 1 teáskanál szódabikarbóna
  5. 2 bögre zabpehely

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. 12 muffinformát vajazzunk ki.
  2. Az összetevőket a megadott sorrendben turmixoljuk össze egységes, sima állagúra. 
  3. Az elkészült tésztával töltsük meg a muffinformákat - a formák 3/4 részéig. A tészta tetejére egy-egy szelet banánt is helyezhetünk, ízlés szerint. Süssük 15 percen át, majd egy fogpiszkálót finoman a tésztába szúrva ellenőrizzük, megsült-e a tészta.
  4. A muffinokat hagyjuk hűlni.

Jó étvágyat!

Tudnivalók a szódabikarbóna alkalmazása előtt

A szódabikarbóna étkezési célú felhasználásánál fontos figyelembe venni, hogy savas összetevő (például citromlé, ecet, joghurt) szükséges az aktiválásához, hogy a tészták megemelkedjenek. Túl sok szódabikarbóna kesernyés ízt adhat az ételnek, ezért csak az ajánlott mennyiséget használjuk. Ne keverjük össze a sütőporral, mert más a kémiai összetételük. Száraz helyen tároljuk, és használat előtt ellenőrizzük, hogy még friss-e - a hatékonyság érdekében.

 

 

Szódabikarbóna elérhető
Érdekességek

Szódabikarbónaétkezési 1000g Paleolit

Szódabikarbóna étkezési 1000g Paleolit

Étkezési célra és háztartási célra is alkalmas!Számos hasznos felhasználási területe ismert a szódabikarbónának.

Ár: 650 Ft
Megnézem

Étkezésiszódabikarbóna 500 g (Naturganik)

Étkezési szódabikarbóna 500 g (Naturganik)

Az étkezési szódabikarbónát rengeteg különféle módon használhatjuk fel a háztartásban.

Ár: 570 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!