Szódabikarbóna

SZÓDABIKARBÓNA A KONYHÁBAN

(0/0)

A nátrium-hidrogén-karbonátot vagy ismertebb nevén a szódabikarbónát elsődlegesen mindig is a főzésre, illetve a sütéshez használták fel, mint élesztőt. A savas komponenseket semlegesíti a szén-dioxid kibocsátásával, ami által a tiszta megkel, felemelkedik és szép lyukacsos lesz.

Szódabikarbóna a konyhában

A szódabikarbóna adja a jellegzetes szerkezetét a palacsintáknak, a süteményeknek, egyes kenyereknek, piskótáknak és egyéb sült ételeknek. A reakcióban a a savas vegyületek jelentik a foszfátokat, a tejszínt, a fogkövet, a citromlevet, a joghurtot, a kakaót és az ecetet. A szódabikarbónát sütőporral is helyettesíthetjük, ha elegendő savat is adunk az adott recepthez. Azt is érdemes megjegyezni, hogy ma már sok sütőpor is tartalmaz szódabikarbónát vagy egy vagy több savas foszfátot is.

Van úgy, hogy a szódabikarbónát felhasználjuk a zöldségek főzésénél is, hogy azok lágyabbak legyenek. Ugyan ma már a puha zöldségek divatja leáldozott, mivel köztudott, hogy kevesebb vitamin van a szétfőtt növényekben, mint a keményekben, mégis ez egy jó megoldás, ha igazán krémes állagú ételt szeretnénk nyerni. Ezenfelül még ma is használják a szódabikarbónát az ázsiai konyhában a tenderise húsok elkészítésekor.

Fontos tudni, hogy a szódabikarbóna könnyen reakcióba léphet az élelmiszerek savas részeivel, így például az aszkobinsavval, a C-vitaminnal is. Ez a tulajdonságát alkalmazzák akkor is, mikor az étel eltarthatóságát kívánják növelni.

A hevítés során a szódabikarbónából távozik a szén-dioxid, így sütési hőmérsékleten ez az anyag felbomlik. A szén-dioxid kibocsátása 80 Celsius-fokon kezdődik meg. Ha ezt az elegyet ezzel a módszerrel készítjük el a sütés előtt, akkor megelőzhető a szén-dioxid kibocsátása.

A savak közömbösítése a szódabikarbónával

Sok laboratórium számára fontos a szódabikarbóna por, mert ez kiválóan reagál a savas közegre. Továbbá, mivel a legtöbb esetben ártalmatlan, nem ártanak vele akkor sem, ha kicsit többet használnak belőle a kelleténél. A szódabikarbónával elolthatóak a kis tüzek is, mivel szén-dioxidot szabadít fel a hő hatására.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).